torsdag 21 augusti 2014

Första lektionsdagen

Så var det dags att börja med lektioner på allvar efter två dagars sightseeing. Efter frukost samlades alla på the courtyard där vi delades in i fyra grupper, Öjaby och Vederslöv blandat med cirka 17 elever per grupp. De engelska lärarna presenterades samt vilken vuxen från Öjaby och Vederslöv som skulle ansvara för respektive grupp. Tio minuter senare började dagens första lektion. Två lektioner på 1,5 timme vardera hanns med före lunch och sedan var det ytterligare två efter maten. En lång skoldag från nio till fem och helt på engelska! Vi var alla lite trötta i huvudet mot slutet men samtliga elever har skött sig exemplariskt och det är kul att samarbetet med Vederslöv har fungerat så bra.

Våra lärare: Roger, Nik, Richard, Richard, (Jerker) och Lucy. 

Det är fem olika stationer så alla grupper har inte haft samtliga lärare idag, men innan veckan är över kommer alla elever att ha fått samma lektioner.

Hos Lucy fick vi öva på vår engelska genom en rolig lek där vi skulle sätta post-it-lappar på alla saker vi såg i klassrummet och korridoren. Det gällde att vara kreativ för man fick inte sätta en lapp där en annan grupp redan hade satt en, men kanske man kunde namnet på en annan del av objektet? Vi fick även läsa kända engelska bilderböcker och recensera för gruppen. Några kände vi till sedan tidigare då de även finns översatta till svenska, till exempel Gruffalon.

Lappar med både computer, keyboard och mouse. 

Hos Nik fick vi plocka fram våra konstnärliga talanger. Vi skulle måla av fåglar på en plastskiva för att sedan trycka ett papper mot för att på så vis skapa ett tryck. Rätt svårt men resultatet blev jättebra och många var nöjda med sina fåglar. Lite extra kul var det för oss som tidigare hade haft Lucy. Nik har nämligen illustrerat några av de bilderböcker som vi hade läst och recenserat.

Nik går igenom hur vi ska göra. 

Djup koncentration i fågelmåleriet.
Vi målade på plasten och tryckte sedan över på papper en färg i taget.
Det gällde att titta noga på fotot för att få linjer och färger rätt.
Resultatet från två av grupperna.

Richard hade kommit till Cobham med en liten inredd vagn som han hade full av teknisk utrustning och böcker om växter och djur. Vi utrustades med kameror och en pärm och skulle sedan ut och försöka fota och filma så många djur och växter som möjligt. Varje grupp fick ett papper med femtio olika djur och växter och kunde de visa upp ett foto eller film på det som fanns med på listan så fick de en stämpel. Det ska bli spännande att se om någon grupp lyckas fylla sitt papper under de tre lektionerna som de har på sig. För att göra det lite lättare gillrades även små fällor där förhoppningsvis insekter kommer ramla ner under natten. Vi satte även ut en tunnel med korvskivor i och hoppas att locka in något lite större djur som lämnar fotspår efter sig. Hoppas att vi lyckas!

Med hjälp av Richards teknik kunde vi se några av insekterna vi fångat på storbild.
De var rätt läskiga när de var så stora.
Vi har en lärare till som heter Richard. Han är makalös på att berätta och musicera och vi fick både höra historier och hjälpa till att skapa nya samt testa på en mängd olika instrument och flera av dem var helt nya för oss. Han berättade spökhistorier som utspelade här på Cobham Hall så vi får se om någon får problem att somna inatt... Richard besökte Öjaby i vintras så de flesta av eleverna hade redan träffat honom sedan tidigare och kanske var några av er föräldrar också och lyssnade på honom i biblioteket?

Richard berättar och spelar harpa.

Den femte läraren är Roger. Han kommer vi bara att ha en lektion med men den var riktigt spännande och lärorik. Roger är expert på fåglar och vi fick vara med om att både fånga in dem i nät, ringmärka dem samt hålla i dem. Det var en märklig känsla att känna det lilla fågelhjärtat picka i handen!

Spännande att se hur många fåglar som hade fastnat i nätet.
Försiktigt tog Roger loss dem och stoppade dem i en påse.
Roger berättar om flyttfåglar och visar hur man ringmärker.
Stolt tjej som håller i en fågel.

Stolt kille som håller i en fågel.
Efter middagen är det nu åter vår tur att ha simbassängen och de allra flesta har gått dit för att ta sig ett dopp. Vid nio ska vi ha samling som vanligt för att summera dagen och gå igenom morgondagen. Det ska bli intressant att höra vilken av dagens lektioner som har varit elevernas favorit. Jag gissar att det kommer att bli ungefär lika många röster på samtliga fem för det är en bra mix på lektioner och något som passar alla oavsett vad man gillar.


Under samlingen läser jag även upp gårdagens blogginlägg och eventuella kommentarer som ni har lämnat. Ett bra sätt att repetera vad vi faktiskt ha gjort och era kommentarer uppskattas verkligen! Alltid kul att få en liten hälsning hemifrån. 

4 kommentarer:

  1. Vilka härliga och intressanta dagar ni verkar ha haft. Allt från mordhistorier, munkar, ringmärka fåglar till dessertbord. Hoppas ni får fina sista dagar och fortsätt det goda jobbet.
    Mamma-pappa Bachér

    SvaraRadera
  2. Jätteintressant att läsa om allt vad ni gör. Vi följer med intresse bloggen varje kväll.
    Ha det så bra! Välkomna hem på söndag!
    Mamma och Pappa Lynhagen

    SvaraRadera
  3. Vi härhemma som följer er framfart på Cobham hall på bloggen är lika förväntansfulla som ni elever är att få höra dagens ev kommentarer från oss.
    Ha det fortsatt kul:-)
    Farmor

    SvaraRadera
  4. Vad ni får vara med om roliga saker!!! Är dock liiiiite avundsjuk, hade gärna lyssnat på Richard en gång till;)
    STOR kram till er allihop!

    SvaraRadera