tisdag 19 augusti 2014

London

Oj, vilken intensiv dag! Idag har vi upplevt London!

Direkt efter frukost bar det av med buss in till huvudstaden. Jerker underhöll oss med fakta om London på vägen in så vi visste en hel del redan innan vi nådde första anhalten: The Tower. Där mötte våra två svensktalande guider upp oss och vi gick sedan runt klassvis och fick lära oss en hel del spännande om denna plats. Det var många blodiga historier som har utspelat sig här. I Bloody Tower har två prinsar mystiskt mördats och det har förekommit halshuggningar både innanför och utanför murarna. Just nu var det dessutom en tillfällig installation med ett hav av vallmoblommor i keramik som symboliserade alla dödade i första världskriget. Jättevackert och verkligen mäktigt! 

Obligatoriskt gruppfoto innan den guidade turen vid the Tower.
Men allt handlade inte om ond bråd död. Vi fick bland annat veta varför det bor korpar här som aldrig flyger härifrån, vem som bor i det svartvita huset som ständigt vaktas av en soldat i björnskinsmössa och vi fick veta vilken av kronorna inne bland kronjuvelerna som var mest värdefull och således smartast att sno. Båda klasserna skötte sig exemplariskt och lyssnade noga och ställde bra frågor. Några frös dock lite då det var lite ruggigare väder än vad vi trodde när vi lämnade ett soligt Cobham på morgonen.

Ingrid guidar 6B vid the Tower.

Innan vi lämnade the Tower åt vi vår medhavda lunch som hade blivit packad åt oss. Många förvånades över att det kallades lunch men innehöll både en liten påse chips och några kakor tillsammans med smörgås och frukt. Kul att höra att de är medvetna om vad som anses som nyttigt och onyttigt. 

Ett gäng med sina lunchpåsar.

Efter en kort sightseeingtripp med bussen och ett kort stopp för fotografering utanför Buckingham Palace var det dags för dagens andra höjdpunkt (i dubbel bemärkelse) – London Eye! Vi visste att kön skulle vara lång men inte SÅ lång och vi hann uppleva både gassande solsken och en regnskur innan vi kunde hoppa in i kabinerna för att åka ett varv. De flesta åkte i en och samma men ett litet gäng fick åka för sig då man inte kan vara hur många som helst i samma. Det var med skräckblandad förtjusning för vissa, då det var läskigt högt, men det gick så pass sakta och fanns så mycket att titta på så de med höjdrädsla glömde snart av att vara rädda.
 
London Eye på håll.
Cirka 135 meter upp i luften! Till höger skymtar Big Ben.
Inuti den ena kabinen.
På grund av kön vid London Eye hamnade vi mitt i rusningstrafiken hem och resan tog lite längre tid än beräknat. Maten var därför redan färdig när vi kom hem och det var bara att hugga in på lasagnen men flera började med att ställa sig i dessertkön direkt för att vara säker på att få den godsak de ville då dessertbordet även idag innehöll många olika läckerheter men bara ett begränsat antal av varje.


Idag är simhallen på området öppen för oss och flera av eleverna är i skrivande stund precis tillbaka på rummen efter att ha tagit sig ett dopp. Vid nio är det åter dags för samling för att summera dagen och förbereda oss på morgondagen samt öva på brandlarm. Mycket kvar på agendan innan läggdags, med andra ord.  

1 kommentar:

  1. Katarina Häggblad20 augusti 2014 kl. 07:32

    Vilken härlig dag ni har haft! London är en fantastisk stad att uppleva!

    SvaraRadera