söndag 23 augusti 2015

Första lektionsdagen

Idag drog lektionerna igång! Och det var knappast någon mjukstart utan full rulle direkt på morgonen. Fyra olika lektioner på vardera 90 minuter hann vi med mellan klockan nio och fem. Det är imponerande att våra elever klarar av att hålla sig fokuserade och engagerade så länge, speciellt med tanke på att alla lektioner hålls på engelska.

Vi är uppdelade i fyra grupper och alla grupper är blandade med elever från både Öjaby och Vederslöv. Många nya bekantskaper har gjorts under dagen och alla kommer nog lära känna varandra ännu bättre då vi är i samma lektionsgrupper i ytterligare två dagar.

Vad dagen har innehållit för lektioner är lite olika beroende på vilken grupp man är med i, men alla kommer att få samma lektioner innan de tre dagarna är slut. Några ämnen kommer vi att ha varje dag: engelska, naturkunskap och bild har alla tre lektionstillfällen, medan fågelskådning, trädklättring och quiz bara står en gång på schemat.  

Hi-Tech Wild-Trek med Richard.
Richard och hans fru Chris har kommit hit med en hel vagn! I den har de massor av teknik som gör det möjligt för oss att studera djur och växter som finns här i området. De har kameror som kan förstora så även de allra minsta insekter blir läskigt stora på skärmen. Utrustade med kameror och ett art-schema fick vi gå runt i smågrupper och försöka ta bilder på så många olika arter som möjligt. Det gällde verkligen att ha hökblicken med sig! Vi har även gillrat luriga fällor som ska vittjas imorgon. Det ska bli spännande att se om några djur har fallit ner i våra nergrävda burkar under natten.

Det gäller att fota de små krypen riktigt nära.
Hos Lucy har vi får öva på engelskan lite extra. Vi fick berätta för varandra om någon resa vi hade gjort - lång eller kort. Någon berättade om resan igår för att ta oss hit och någon annan om den dagliga resan hemifrån till skolan. Resor kan se väldigt olika ut och vara olika långa och ha mer eller mindre äventyrliga inslag. Efter det delades vi in i smågrupper och fick hitta på meningar med olika tidsord och lektionen avslutades med att vi skulle försöka rita en karta över Cobham Hall. Jättesvårt när vi inte ens har varit här ett dygn och det är ett område fullt med krokiga byggnader, innergårdar, fontäner och tennisbanor.

Kartritning med Lucy.
Nik är konstnär och illustratör och hos honom fick vi lära oss ett nytt sätt att trycka. Vi fick alla välja en bild på en fågel som skulle bli motivet på vårt tryck. Det blev en riktigt fin utställning nere i bildsalen framåt eftermiddagen!

Koncentrerat bildarbete.
Två grupper har fått skåda fåglar på närmare håll än bara på bild. Ornitologen Roger har berättat för oss om hur och varför man ringmärker fåglar och vad vi alla bör göra om vi råkar hitta en död fågel som är ringmärkt. Nät var uppsatta i skogen för att fånga fåglarna och vi fick vara med och se om några fåglar hade fastnat i näten. Det var en stor upplevelse för många att få möjlighet att sedan hålla i en livs levande fågel och få släppa iväg den i frihet igen, ringmärkt och klar!

Fågelskådning på nära håll.
De två grupper som ska vänta med fågelskådningen fick istället gå på en quiz-tur till den lilla byn Cobham. Där skulle vi leta upp detaljer och svara på frågor. Det blev ett spännande detektivarbete med att leta information på bland annat skyltar och husväggar. Några saker var klurigare att hitta än andra.

Även om klockan är mycket så är faktiskt inte skolan helt över än. Just nu befinner sig eleverna i simhallen där de har simtest. Det är en rätt annorlunda simhall då det är ett gammalt växthus som de har gjort om! Även idrottshallen kommer att vara öppen och eventuellt skulle de engelska lärarna visa hur man spelar cricket!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar