onsdag 26 augusti 2015

Rochester och Bluewater

Nu är tre lektionsdagar till ända och vi har bara utflyktsdagar kvar, vilket nog de allra flesta tycker är helt okej.

Dagens tripp inleddes med ett besök i Rochester, som bara ligger ungefär en kvart med buss från Cobham. När vi kom var det duggregn och de flesta affärer fortfarande stängda, men vi fick ändå en liten stund att gå fritt fram till det var dags att besöka katedralen.

Huvudgatan pryddes av vimplar, vilket gjorde det lätt för alla
att se vart man fick gå och när det var dags att vända.

Rochesters mest välbesökta butik idag.

I katedralen väntade två programpunkter. Först fick vi lära oss en hel del om munklivet och för att lättare förstå fick vi sätta på oss munkkåpor. Vi fick testa på munkarnas regel om att inte säga något utan att få ordet och vi fick se vad som hände om man bröt mot reglerna... Det verkade inte vara någon som blev jättesugen på att bli munk i framtiden.


Hela munkgänget samlat.

Demonstration av hur munkarna straffades när de bröt mot reglerna.
Efter att vi blivit fullärda om munklivet fick vi en guidad tur i katedralen. Det finns otroligt många detaljer om man bara vet vart man ska titta. Vi fick, bland annat, se klotter som var flera hundra år gammalt, leta medvetet felvända brickor i golvet.

Inspektion av gammalt klotter på en av pelarna.

Katedralen har byggts i omgångar, vilket man bland annat kan se på de olika valvstyperna.
Man ser även att pengarna tog slut mitt i, vilket ledde till att ett valv inte är helt.

Några av figurerna i golvmönstret är felvända för att symbolisera att det
 alltid finns vissa som vänder sig från Gud och för att visa
att människan inte är perfekt. Kan ni hitta någon felvänd? Det finns minst två. 

Vi avlutade katedralbesöket med att äta vår "packed lunch" som bestod av en smörgås, en frukt, en chipspåse, en chokladbit och en flaska vatten. Långt ifrån den godaste och mest näringsrika lunchen vi fått sedan vi kom, men de flesta var ändå rätt sockerstinna efter besöket i godisaffären.

Vi fick gå i Rochester i ytterligare någon timme och besöka de små affärerna längsmed huvudgatan. Här fanns väldigt många second hand-affärer där man kunde fynda både det ena och andra. De flesta höll dock rätt hårt i pengarna för de visste ju vad som väntade - Bluewater.

Bluewater är ett gigantiskt köpcenter som slår Samarkand med hästlängder. Även här fick vi gå fritt (men ingen fick gå ensam) och när vi samlades strax före fyra hade de flesta en hel del kassar från olika affärer i händerna och vi fick höra om en hel del saker inköpta till familjemedlemmar där hemma så en del av er kanske får något litet när de kommer hem på fredag.

Toppendagen avslutades med en toppenaktivitet! Alla de som ännu inte hade klättrat fick möjlighet nu ikväll och alla som ville hann faktiskt upp och ringa i klockan, även om de sista fick göra det i mörker.

Mot toppen!

Mot toppen!

Många från Öjaby och Vederslöv har
lärt känna varandra under veckan.

Många vuxna hjälper till för att klättringen ska vara säker.

I morgon väntar ett besök i huvudstaden! Det blir vår sista dag här innan hemfärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar